Skip to content Skip to footer

Poškodba ahilove tetive

Razumevanje in zdravljenje poškodbe ahilove tetive

Poškodba ahilove tetive predstavlja resno oviro, ki lahko znatno vpliva na vašo mobilnost in kakovost življenja. V tem članku bomo raziskali vzroke, simptome in najučinkovitejše metode fizioterapije za obvladovanje in zdravljenje te pogoste poškodbe.

Vzroki poškodbe ahilove tetive:

Ahilova tetiva, najmočnejša in največja tetiva v človeškem telesu, povezuje mečne mišice s petno kostjo. Poškodbe se pogosto zgodijo med športnimi aktivnostmi in so lahko posledica preobremenitve, nenadnih gibov ali neprimerne telesne drže. Drugi vzroki vključujejo neadekvatno ogrevanje ali uporabo neprimernih športnih pripomočkov.

poškodba ahilove tetive pri teku

Simptomi

Simptomi poškodbe ahilove tetive so bolečina za gležnjem ali v spodnjem delu noge, omejena gibljivost in otekanje. V primeru hujših poškodb, kot je raztrganje tetive, lahko doživite ostro bolečino in otekanje, ki močno omejita vašo sposobnost gibanja.

Zdravljenje s fizioterapijo

Fizioterapija je ključnega pomena pri obvladovanju poškodb ahilove tetive. Načrt zdravljenja običajno vključuje:

  • Terapevtske vaje za krepitev mišic
  • Raztezne vaje za povečanje prožnosti tetive
  • Manualna terapija, ki pomaga ublažiti bolečine in izboljšati cirkulacijo
  • Elektroterapija za pospešitev procesa zdravljenja

Rehabilitacija

Proces rehabilitacije lahko traja od nekaj tednov do mesecev, odvisno od resnosti poškodbe. Ključnega pomena je sledenje priporočilom vašega fizioterapevta in izogibanje prehitri vrnitvi k športnim dejavnostim, kar lahko vodi v ponovitev poškodbe.

Poškodbe ahilove tetive zahtevajo premišljen pristop k zdravljenju. Z upoštevanjem strokovnih nasvetov in izvajanjem prilagojenega rehabilitacijskega programa večina ljudi uspešno premaga to težavo. Za optimalno obvladovanje in okrevanje je ključnega pomena sodelovanje z izkušenim fizioterapevtom.

Vaša pot do okrevanja začne tukaj

Za več informacij in strokovno pomoč se obrnite na naše izkušene strokovnjake. Rezervirajte svoj termin in se vrnite k aktivnemu življenju brez bolečin.

Leave a comment