Skip to content Skip to footer

Zvin gležnja – kako pospešiti okrevanje in preprečiti ponovne poškodbe

Zvin gležnja je pogosta poškodba, ki znatno vpliva na vašo mobilnost in kakovost življenja. V nadaljevanju bomo podrobno razložili vzroke, simptome in predvsem, kako pristopiti k zdravljenju in rehabilitaciji s pomočjo fizioterapije.

Vzroki za zvin gležnja

Zvin gležnja se običajno zgodi, ko se ligamenti gležnja preveč raztegnejo ali strgajo zaradi nenadnih gibov. Pogosti vzroki vključujejo športne aktivnosti, neprimerne čevlje in slabo ogrevanje.

zvin gležnja poškodba

Simptomi

Glavni simptomi vključujejo bolečino, oteklino in omejeno gibanje gležnja. Pri težjih poškodbah lahko pride do nestabilnosti sklepa, kar otežuje hojo.

Zdravljenje in rehabilitacija

Fizioterapija je ključnega pomena pri zdravljenju zvina gležnja. Prilagodimo terapevtske pristope, ki vključujejo:

  • Krepitev in raztezanje: Vaje za krepitev mišic in izboljšanje fleksibilnosti.
  • Manualna terapija: Tehnike ročne terapije za zmanjšanje bolečine in izboljšanje cirkulacije.
  • Elektroterapija: Uporaba električne stimulacije za pospešitev celjenja.
  • Kineziotaping: Podpora in stabilizacija sklepa z uporabo kineziološkega traku.

Rehabilitacija po poškodbi traja različno dolgo, odvisno od posameznika in resnosti poškodbe. Sledenje fizioterapevtskemu načrtu je ključnega pomena za popolno okrevanje.

Zvin gležnja zahteva premišljen in strokoven pristop k zdravljenju. S pravočasno in pravilno fizioterapijo lahko pospešite okrevanje in se izognete ponovnim poškodbam. V primeru težav se obrnite na strokovnjake, ki vam lahko pomagajo na poti do popolne rehabilitacije.

Vaša pot do okrevanja začne tukaj

Za več informacij in strokovno pomoč se obrnite na naše izkušene strokovnjake. Rezervirajte svoj termin in se vrnite k aktivnemu življenju brez bolečin.

Leave a comment