REGENERACIJA MIŠIC

28 Jan

Tudi skeletna mišica ima v ugodnih razmerah veliko sposobnost regeneracije. Za razumevanje tega procesa moramo najprej vedeti, kako se mišica razvije med razvojem človeškega zarodka in plodu. Skeletno mišično vlakno pri odraslih je ena sama velika celica z mnogimi jedri. V nasprotju s tem so zarodne celice mišice enojedrne celice, imenovane mioblasti. Te se med razvojem osebka zlijejo skupaj in nastane mnogojedrna mišična cevka, ki še ne kaže prečne progavosti pod mikroskopom in ima središčno postavljena jedra. Mišična cevka nato dozori v prečno progasto mišično vlakno, ki se obda s čvrsto bazalno lamino. Med proscesom zlivanja mioblastov pa se posamezni mioblasti ne združijo z ostalimi in ostanejo kot ločene celice ujeti med plazmalemo in bazalno lamino mišičnega vlakna. Te »speče«, slabo diferencirane celice, imenovane satelitne celice, so zarodne celice, iz katerih po poškodbi zrele mišice lahko nastane nova mišica v procesu regeneracije, ki posnema razvoj mišice v zarodku.

Navadno po hudi mehanični, hipoksični ali toksični poškodbi mišice velik del mišičnih vlaken odmre, mnoge satelitne celice pa preživijo. V odmrlo mišico vdrejo makrofagi in fagocitirajo mrtvino, ostanejo pa cevke starih bazalnih lamin, ki tvorijo ogrodje za regeneracijo nove mišice. V ugodnih razmerah se satelitne celice spet pretvorijo v mioblaste, ki se začno intenzivno deliti in napolnijo cevke starih bazalnih lamin. Nato se zlijejo v mišične cevke, ki lahko dozorijo v mišična vlakna in mišica se obnovi.

Da bi ta proces uspešno potekal, sta nujno potrebna dva spremljajoča dogodka:

  • Dobro ožiljenje mišice in
  • Ponovno oživčenje.


Ker so človeške mišice zelo velike, se pri morebitni prekinitvi ožiljenja zaradi poškodbe razvije v centralnem delu mišice huda hipoksija, zaradi katere sčasoma propadejo tudi novonastali mioblasti in mišične cevke (zaradi debeline mišice je vraščanje žilic iz okolice mišice pogosto prepočasno). V takem primeru se na tem mestu razvije le vezivno tkivo (fibroza) in regeneracija mišic ni dobra. Če motorični živec med poškodbo ni bil prekinjen, potem se inervacija regeneriranih mišičnih vlaken kmalu obnovi, saj motorični aksoni v perifernem živcu dobro regenerirajo, kot je bilo omenjeno že zgoraj. Tudi če je bil del živca prekinjen, so njegovi aksoni sposobni vrasti v regenerirajočo se mišico in oživčiti obnovljena mišična vlakna, običajno na mestu starih motoričnih ploščic. Regenerirana mišična vlakna, ki morebiti ostanejo neoživčena, se ne razvijejo in sčasoma propadejo.

(Bahr M, Bonhoeffer F (1994); Bischoff R (1994); Fawcett JW, Keynes RJ (1990))

Iskalnik

Popularne objave